Volkan Bozkır

Volkan Bozkır

24. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili

25. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili

26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili

27. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili

1971 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başlamıştır. 39 yıllık Dışişleri Bakanlığı kariyeri boyunca; Stuttgart Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu, Bağdat Büyükelçiliği Başkâtibi, OECD Daimi Temsilciliği Müsteşarı, New York Başkonsolosu, Bükreş Büyükelçisi, AB nezdinde TC Daimi Temsilcisi görevlerinde bulunmuştur.

Başbakan Turgut Özal'ın Dışişleri Danışmanlığını, Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in Özel Kalem Müdürlüğü ve Dışişleri Başdanışmanlığı görevlerinin yanı sıra AB Genel Sekreter Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı AB'den Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve AB Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuştur.

Büyükelçi Volkan Bozkır, 2011 yılında ilk defa İstanbul'dan Milletvekili seçilmiştir. TBMM de 24, 25, 26 dönem ve halihazırda 27. Dönem milletvekilidir. Bu dönemler zarfında, Dışişleri Komisyonu Başkanlığı, Türkiye–ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı, Türk–Rus Sivil Forumu Eş Başkanlığı ve Türkiye–Avustralya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Ağustos 2014'te Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak atanmış ve Haziran 2016'ya kadar görevde kalmıştır.

Büyükelçi Volkan Bozkır, Haziran 2020'de, Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu Başkanlığına seçilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na başkanlık eden ilk Türk vatandaşıdır.

Romanya Ulusal Liyakat Madalyası, "Şövalye" düzeyinde "İtalya Liyakat Nişanı", "Azerbaycan Cumhuriyeti Diplomatik Hizmet Kurumları'nın 100. Yıl Dönümü Madalyası" ve "Hilal–i Pakistan Nişanı" hamilidir. Evli ve iki çocuk babası olan Büyükelçi, iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca konuşmaktadır.

Fotoğraflar